Meer informatie "diefstal elektriciteit" Archives - hennepadvocaat-hennepkwekerij https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/diefstal-stroom-elektriciteit/ Mon, 06 Sep 2021 06:18:28 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 Diefstal stroom bij hennepkwekerij niet te snel aannemen https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/diefstal-stroom-bij-hennepkwekerij-niet-te-snel-aannemen/ https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/diefstal-stroom-bij-hennepkwekerij-niet-te-snel-aannemen/#respond Mon, 06 Sep 2021 06:18:28 +0000 https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/?p=1491 Het argument dat diefstal van stroom bij een hennepkwekerij gangbaar is, is onvoldoende voor een bewezenverklaring van die diefstal (ECLI:NL:HR:2020:1371).

The post Diefstal stroom bij hennepkwekerij niet te snel aannemen appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
Het argument dat diefstal van stroom bij een hennepkwekerij gangbaar is, is onvoldoende voor een bewezenverklaring van die diefstal (ECLI:NL:HR:2020:1371).

The post Diefstal stroom bij hennepkwekerij niet te snel aannemen appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/diefstal-stroom-bij-hennepkwekerij-niet-te-snel-aannemen/feed/ 0
Pas diefstal elektriciteit bij daadwerkelijk verbruik https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/pas-diefstal-elektriciteit-bij-daadwerkelijk-verbruik/ https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/pas-diefstal-elektriciteit-bij-daadwerkelijk-verbruik/#respond Sun, 24 Jan 2016 14:06:14 +0000 https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/?p=1275 Van diefstal van elektriciteit is pas sprake bij daadwerkelijk verbruik van de in de woning aanwezige apparaten en/of een hennepkwekerij. In de uitspraak van de Hoge Raad van 24 november 2015, ECLI:NL:HR:2015:3361 ging het om de bewoners van een pand die waren afgesloten van gas en elektriciteit vanwege een betalingsachterstand en die zelf de aansluitingen […]

The post Pas diefstal elektriciteit bij daadwerkelijk verbruik appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
Van diefstal van elektriciteit is pas sprake bij daadwerkelijk verbruik van de in de woning aanwezige apparaten en/of een hennepkwekerij. In de uitspraak van de Hoge Raad van 24 november 2015, ECLI:NL:HR:2015:3361 ging het om de bewoners van een pand die waren afgesloten van gas en elektriciteit vanwege een betalingsachterstand en die zelf de aansluitingen illegaal hadden ‘hersteld’, maar deze jurisprudentie is ook onverkort van toepassing in de situatie dat er wel een (in aanbouw zijnde) hennepkwekerij in de woning wordt aangetroffen, maar wanneer die hennepkwekerij nog niet in gebruik is genomen. Het enkele feit dat dan de aansluiting wel buiten de meter om is aangelegd, is onvoldoende voor de vaststelling dat er sprake is van diefstal van elektriciteit. Vrijspraak dient dan te volgen.

Hoge Raad: pas diefstal elektriciteit bij verbruik

De Hoge Raad oordeelde als volgt:

“Onder ‘wegnemen’ als bedoeld in art. 310 Sr moet worden verstaan het zich verschaffen van de feitelijke heerschappij over het goed dan wel het aan de feitelijke heerschappij van de rechthebbende onttrekken van dat goed (vgl. HR 22 maart 2011, ECLI:NL:HR:2011:BP2627, NJ 2013/159, rov. 2.3).

2.6.

Elektriciteit en gas worden eerst weggenomen – in de onder 2.5 omschreven betekenis – door het verbruiken ervan door de in de woning aanwezige apparaten en installaties die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet respectievelijk op het gasnet.

De in 2.4 weergegeven overwegingen, waarin als oordeel van het Hof besloten ligt dat het enkele aansluiten van een afgesloten elektriciteits- en gasvoorziening als wegnemen in de zin van art. 310 Sr van elektriciteit en gas kan worden aangemerkt, geeft blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Het middel klaagt daarover terecht.”

Conclusie A-G:

De A-G mr. Knigge heeft hierover het volgende in diens conclusie aangegeven:

“Voor een bewezenverklaring van diefstal is niet nodig dat de verdachte de eigendom over het goed zelf wil behouden, omdat het ‘oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening’ ook omvat de situatie dat men een goed steelt met de bedoeling om het direct na de diefstal aan een ander ter beschikking te stellen.

Zelfs is niet nodig dat de verdachte zich de feitelijke heerschappij over het goed heeft verschaft, omdat van ‘wegnemen’ ook sprake is als de verdachte het goed aan de feitelijke heerschappij van de rechthebbende onttrekt. (HR 22 maart 2011, ECLI:NL:HR:2011:BP2627, NJ 2013, 159 m.nt. Mevis, rov. 2.3.)

Maar wel is in alle gevallen van plegen vereist dat de verdachte het goed zelf heeft weggenomen. Hij moet zich dus de feitelijke heerschappij over het goed hebben verschaft dan wel dit aan de feitelijke heerschappij van de rechthebbende hebben onttrokken.

Het oordeel van het Hof in de onderhavige zaak komt erop neer dat reeds op het moment dat verdachte zonder toestemming de gas- en elektravoorzieningen aansloot, dus nog voordat een lichtschakelaar werd omgezet of het gasfornuis in gebruik werd genomen, sprake was van een zodanige onttrekking van elektriciteit en gas aan de feitelijke heerschappij van de netbeheerder dat daarmee de wegneming was voltooid. Dit oordeel kan ik niet onderschrijven. Verdachte heeft weliswaar het illegaal gebruik van elektriciteit en gas door zijn ex-partner en kinderen mogelijk gemaakt door de afgesloten voorzieningen weer aan te sluiten, maar deze faciliterende handelingen leiden op zichzelf beschouwd niet tot de conclusie dat verdachte zich de feitelijke heerschappij over het in de jaren daarna verbruikte gas en elektriciteit heeft verschaft noch tot de conclusie dat hij het is geweest die dat verbruikte gas en elektriciteit aan de heerschappij van de rechthebbende heeft onttrokken. Een en ander zou anders kunnen liggen indien en voor zover gezegd kan worden dat de verdachte het gas of de elektriciteit zelf heeft gebruikt, maar daarvan blijkt uit de bewijsmiddelen niets (Vgl. HR 14 februari 1938, NJ 1938, 731, waarin de verdachte elektriciteit had weggenomen ten behoeve van het aandrijven van werktuigen in de werkplaats waarover hijzelf het beheer en de leiding voerde.)

 

The post Pas diefstal elektriciteit bij daadwerkelijk verbruik appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/pas-diefstal-elektriciteit-bij-daadwerkelijk-verbruik/feed/ 0
Netverlies netbeheerder; gemiddelde inkoopprijs bij berekening schade https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/netverlies-netbeheerder-gemiddelde-inkoopprijs-bij-berekening-schade/ https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/netverlies-netbeheerder-gemiddelde-inkoopprijs-bij-berekening-schade/#respond Mon, 24 Nov 2014 16:52:28 +0000 https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/?p=1198 Netverlies bestaat voor de Netbeheerder uit twee componenten: de technische netverliezen en de administratieve netverliezen. De omvang van het netverlies wordt vastgesteld door de hoeveelheid elektrisch vermogen te meten die enerzijds op het elektriciteitsnetwerk wordt ingevoed en anderzijds van het elektriciteitsnet wordt afgenomen. Het verschil is het totaal aan netverlies. Het technische netverlies is de […]

The post Netverlies netbeheerder; gemiddelde inkoopprijs bij berekening schade appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
Netverlies bestaat voor de Netbeheerder uit twee componenten: de technische netverliezen en de administratieve netverliezen. De omvang van het netverlies wordt vastgesteld door de hoeveelheid elektrisch vermogen te meten die enerzijds op het elektriciteitsnetwerk wordt ingevoed en anderzijds van het elektriciteitsnet wordt afgenomen. Het verschil is het totaal aan netverlies.

Het technische netverlies is de energie de verloren gaat tijdens het transport van de elektriciteit. Dit type netverlies uit zich in de vorm van het warm worden van elektriciteitskabels.

Het verschil tussen het berekende technische netverlies en het totale netverlies wordt het administratieve netverlies genoemd. Deze categorie wordt mede veroorzaakt door elektriciteitsdiefstal.

In de systematiek van de elektriciteitsmarkt (weergegeven in de Netcode, Systeemcode en Meetcode) wordt het netverlies als “verbruik” aan de netbeheerder toegerekend. De netbeheerder wordt geacht de elektriciteit ter dekking van net netverlies zelf in te kopen bij een leverancier of handelaar op de elektriteitsbeurs (APX). De kosten voor het netverlies komen daarmee voor rekening van de regionale netbeheerder. Op basis van jaarlijkse prognoses kopen de regionale netbeheerders hun geprognosticeerd netverlies in bij genoemde handelaren/leveranciers.

Door de omvang van het netwerk van de netbeheerders behoren zij tot de grootste verbruikers/partijen op de elektriciteitsmarkt. Zij kunnen daardoor voor zichzelf tegen gemiddeld langere prijzen elektriciteit inkopen dan kleinere partijen. Bovendien kopen de netbeheerders deze elektriciteit niet in om hiermee als tussenhandelaar of leverancier aan derden (consumenten en grootverbruikers) bedrijfswinsten te maken. De inkoopprijzen van de elektriciteit liggen daardoor gemiddeld lager dan de tarieven die leveranciers aan consumenten en grootverbruikers rekenen. Omdat de inkooptarieven gedurende een periode van energiediefstal variabel kunnen zijn, wordt in de fraudefactuur gerekend met een gemiddelde inkoopprijs.

Het is echter wel noodzakelijk dat u goed oplet dat u niet het consumententarief betaalt, doch enkel het (gemiddelde) inkooptarief van de netbeheerder.

The post Netverlies netbeheerder; gemiddelde inkoopprijs bij berekening schade appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/netverlies-netbeheerder-gemiddelde-inkoopprijs-bij-berekening-schade/feed/ 0
Opnieuw aansluiten meter na hennepkwekerij / afwijzing vordering Enexis https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/opnieuw-aansluiten-meter-na-hennepkwekerij-afwijzing-vordering-enexis/ https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/opnieuw-aansluiten-meter-na-hennepkwekerij-afwijzing-vordering-enexis/#respond Sun, 20 Jul 2014 10:30:26 +0000 https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/?p=1187 Wanneer u een ruimte hebt verhuurd aan derden, en later blijkt dat in die ruimte een hennepkwekerij was geplaatst, waarbij de elektriciteit illegaal werd afgenomen, zal de netwerkbeheerder (bijv. Enexis) de meter meenemen. U krijgt de meter pas terug wanneer alle kosten zijn betaald. Toch is deze eis niet altijd redelijk wanneer u verder niets […]

The post Opnieuw aansluiten meter na hennepkwekerij / afwijzing vordering Enexis appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
Wanneer u een ruimte hebt verhuurd aan derden, en later blijkt dat in die ruimte een hennepkwekerij was geplaatst, waarbij de elektriciteit illegaal werd afgenomen, zal de netwerkbeheerder (bijv. Enexis) de meter meenemen. U krijgt de meter pas terug wanneer alle kosten zijn betaald. Toch is deze eis niet altijd redelijk wanneer u verder niets met de hennepkwekerij te maken hebt gehad.

Schending zorgplicht

Tussen de klant en de energieleverancier bestaat een overeenkomst op basis waarvan de elektriciteit wordt geleverd. Wanneer later blijkt dat de elektriciteit buiten de meter om is afgenomen, levert dit een schending van de zorgplicht van de klant, als afnemer, op.
Zo volgt ook uit een uitspraak van het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch van 27 september 2011, ECLI:NL:GHSHE:2011:BT6277, waarin het hof het volgende overwoog:

“Als contractuele wederpartij heeft [X.] jegens Essent een zorgplicht, op grond waarvan hij ervoor moet waken dat er geen ongeoorloofde handelingen worden verricht met de aansluiting, zoals het verbreken van de zegels, en geen elektriciteit wordt afgenomen zonder dat dit door de meter kan worden geregistreerd.”

Tegenbewijs mogelijk

In die zaak had de klant aangevoerd dat:

a) hij was niet op de hoogte van de hennepkwekerij (achter een blinde muur) en kon daarvan ook niet op de hoogte te zijn omdat er sprake was van normale bedrijvigheid overdag waarbij dozen en pallets zichtbaar waren, er geen opvallende bedrijvigheid in de avond was en er geen sprake was van afgeplakte ramen e.d.;
b) bij het sluiten van de huurovereenkomst heeft [X.] naast een uittreksel van de Kamer van Koophandel de identiteit van de onderhuurder gecontroleerd aan de hand van paspoortcontrole (in tegenstelling tot wat Essent stelt, zijn de ondertekende overeenkomst, het uittreksel en de kopie van het gecontroleerde paspoort door [X.] overgelegd als producties 8, 9 en 10 in eerste aanleg);
c) de hoofdmeter was gesitueerd in een later afgebakende bedrijfsruimte van een andere onderhuurder en was afsluitbaar;
d) [X.] nam regelmatig (elke 2 à 3 weken) de meterstanden op;
e) aan de aansluiting en meter waren geen onregelmatigheden zichtbaar, zoals ook volgt uit de controle door een medewerker [B.]t op 27 maart 2007.”

Het hof oordeelde dienaangaande als volgt over:

“Vaststaat dat de elektriciteitsaansluiting op naam van de eenmanszaak van [X.] is gemanipuleerd en dat buiten de meter om elektriciteit is afgenomen door een onderhuurder van [X.]. Deze feiten brengen mee dat [X.] in beginsel zijn zorgplicht jegens Essent heeft geschonden en aansprakelijk is voor de door Essent geleden schade. [X.] kan echter tegenbewijs leveren tegen dit vermoeden door aannemelijk te maken dat hij voldoende invulling heeft gegeven aan voornoemde zorgplicht.
8.2.5. Het hof is van oordeel dat indien voldoende aannemelijk wordt dat [X.] datgene heeft gedaan wat door hem is gesteld, hij voldaan heeft aan zijn zorgplicht en niet aansprakelijk is jegens Essent voor de, via de aansluiting op naam van zijn eenmanszaak, illegaal afgetapte elektriciteit en andere door Essent gevorderde schade.

8.2.6. Daarbij merkt het hof op dat met betrekking tot de vaststelling van de identiteit van zijn onderhuurder en diens bedrijvigheid voldoende vaststaat dat [X.] de benodigde zorg heeft betracht. Het hof is van oordeel dat de zorgplicht jegens Essent niet zo ver reikt dat [X.], zolang er geen aanleiding bestond tot enig vermoeden van een hennepkwekerij, daadwerkelijk achter de blinde muur had moeten controleren.

en

“Het aanbrengen van de illegale aftakking en de aansluiting op de installatie kan binnen kortere tijd zijn gerealiseerd, gelet op de geringe werkzaamheden die daarmee gepaard zullen zijn gegaan. Dit betekent dat er niet vanuit kan worden gegaan dat [appellant] dit moet hebben gemerkt.
Volgens Essent moet de illegale aansluiting in de eerste helft van februari 2007 zijn gerealiseerd. Wat daarvan zij, dat impliceert nog geen onzorgvuldig handelen. Van een zorgvuldig gebruiker van een elektriciteitsaansluiting kan wel verwacht worden dat hij – bij verbouwingswerkzaamheden – binnen afzienbare tijd maatregelen treft om fraude aan de aansluiting te voorkomen, maar niet dat hij deze maatregelen per direct neemt. Uit de stukken en verklaringen maakt het hof op dat de verbouwing slechts kort (een kleine maand) heeft geduurd, dat [appellant] en ook [onderhuurder sub 1.] regelmatig begin februari 2007 ter plaatse bezig waren, dat tijdens de verbouwing nieuwe sloten zijn geplaatst op de toegangsdeur van [appellant] en [onderhuurder sub 1.], dat [onderhuurder sub 1.] vanaf dat moment zijn kantoor altijd afsloot en dat vanaf medio februari 2007 alleen [appellant] en [onderhuurder sub 1.] toegang hadden tot de meteraansluiting. Daaruit volgt dat [appellant] tijdig de nodige maatregelen heeft getroffen en daarmee tevens voldaan heeft aan zijn buitencontractuele zorgplicht. [appellant] is daarom niet aansprakelijk voor de door Essent gevorderde schade.”

Het hof oordeelde uiteindelijk dat de klant zijn zorgplicht niet heeft geschonden

The post Opnieuw aansluiten meter na hennepkwekerij / afwijzing vordering Enexis appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/opnieuw-aansluiten-meter-na-hennepkwekerij-afwijzing-vordering-enexis/feed/ 0
Positie van de huurder die geen contract heeft met de netbeheerder en die niet betrokken is bij de hennepkwekerij https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/positie-van-de-huurder-die-geen-contract-heeft-met-de-netbeheerder-en-die-niet-betrokken-bij-de-hennepkwekerij/ https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/positie-van-de-huurder-die-geen-contract-heeft-met-de-netbeheerder-en-die-niet-betrokken-bij-de-hennepkwekerij/#respond Sun, 02 Mar 2014 22:50:19 +0000 https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/?p=1034 Een huurder die zelf geen overeenkomst voor de energielevering heeft gesloten, kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de diefstal van elektriciteit wanneer hij verder niet betrokken is bij de hennepkwekerij. Dit volgt uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam, 14 april 2010 RBROT:2010:BM1583. In deze uitspraak overweegt de rechtbank als volgt: ” Bij deze beoordeling staat voorop […]

The post Positie van de huurder die geen contract heeft met de netbeheerder en die niet betrokken is bij de hennepkwekerij appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
Een huurder die zelf geen overeenkomst voor de energielevering heeft gesloten, kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de diefstal van elektriciteit wanneer hij verder niet betrokken is bij de hennepkwekerij. Dit volgt uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam, 14 april 2010 RBROT:2010:BM1583.

In deze uitspraak overweegt de rechtbank als volgt:

” Bij deze beoordeling staat voorop dat niet in geschil is dat [gedaagde] geen overeenkomst met Stedin had en dat hij zelf niet betrokken was bij de hennepkwekerij in de woning. In een dergelijk geval geldt als algemeen uitgangspunt dat [gedaagde] niet aansprakelijk is jegens Stedin voor de door haar geleden schade, tenzij hij wist of behoorde te weten dat iemand anders in de door hem gehuurde woning een hennepkwekerij had gevestigd. Dat [gedaagde] dit wist of hoorde te weten, is door Eneco wel gesteld, maar is door haar niet concreet en feitelijk onder¬bouwd nadat [gedaagde] had aangevoerd dat hij de woning had onderverhuurd. In de kern stelt Eneco niet meer dan dat [gedaagde] huurder was, dat hij de contractuele verplichting had om de woning zelf te gebruiken en dat aannemelijk is dat hij moet hebben geweten wat er in de woning gebeurde danwel dat hij de woning had kunnen controleren. In het licht van de stelling van [gedaagde] dat hij had onderverhuurd, had het op de weg van Eneco gelegen om de gestelde kennis van [gedaagde] nader te onderbouwen. Anders dan Eneco lijkt te betogen, brengt de enkele omstandigheid dat [gedaagde] de mogelijkheid had om de woning te inspecteren nog niet mee dat [gedaagde] jegens Stedin gehouden was om dergelijke inspecties uit te voeren. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat [gedaagde] niet bekend was met de hennepkwekerij en dat hij dat ook niet hoefde te zijn. Hij is hiervoor dan ook niet aansprakelijk.”

The post Positie van de huurder die geen contract heeft met de netbeheerder en die niet betrokken is bij de hennepkwekerij appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/positie-van-de-huurder-die-geen-contract-heeft-met-de-netbeheerder-en-die-niet-betrokken-bij-de-hennepkwekerij/feed/ 0
Geen vergoeding voor kosten gemaakt in opdracht voor politie https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/geen-vergoeding-voor-kosten-gemaakt-opdracht-voor-politie/ https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/geen-vergoeding-voor-kosten-gemaakt-opdracht-voor-politie/#respond Thu, 20 Feb 2014 21:34:12 +0000 https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/?p=830 De netbeheerder kan als benadeelde partij schadevergoeding vorderen voor de gestolen elektriciteit, maar ook de andere kosten die verband houden met deze diefstal. Soms probeert de netbeheerder ook de kosten vergoed te krijgen die gemaakt zijn in opdracht van en ten behoeve van het opsporingsonderzoek van de politie, zoals bij de schadeposten vooronderzoekskosten netmeting en […]

The post Geen vergoeding voor kosten gemaakt in opdracht voor politie appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
De netbeheerder kan als benadeelde partij schadevergoeding vorderen voor de gestolen elektriciteit, maar ook de andere kosten die verband houden met deze diefstal. Soms probeert de netbeheerder ook de kosten vergoed te krijgen die gemaakt zijn in opdracht van en ten behoeve van het opsporingsonderzoek van de politie, zoals bij de schadeposten vooronderzoekskosten netmeting en netwerkkosten. Dit is echter niet terecht, zoals ook volgt uit een uitspraak van het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, van 16 mei 2013, ECLI:NL:GHSHE:2013:CA0715.

Het gerechtshof overwoog in deze uitspraak als volgt:

“Het hof zal de vordering afwijzen voor zover deze betrekking heeft op kosten die door Enexis gemaakt zijn in opdracht van de politie Kerkrade in het kader van het opsporingsonderzoek. Dergelijke kosten plegen niet op individuele burgers te worden afgewenteld. Door inschakeling van de -mogelijke- benadeelde in het opsporingsonderzoek, welke benadeelde die kosten vervolgens via privaatrechtelijke weg op de verdachte tracht te verhalen, wordt op onaanvaardbare wijze deze dit uitgangspunt doorkruist. De in het voegingsformulier onder punt 3 en 4 vermelde vooronderzoekskosten netmeting en netwerkkosten elektriciteit, tezamen € 561,11, merkt het hof aan als kosten ten behoeve van het opsporingsonderzoek. Het hof zal deze posten dan ook afwijzen”

In de uitspraak van Rechtbank Limburg van 16 juli 2013, ECLI:NL:RBLIM:2013:4262 heeft de rechtbank dit voor wat betreft de vooronderzoekskosten netmeting bevestigd, maar de rechtbank overweegt de netwerkkosten, uurtarief inspecteur, en administratiekosten wel voor schadevergoeding in aanmerking komen.

De rechtbank overwoog als volgt:

Door de raadsvrouw zijn enkele posten van de vordering betwist. Zij heeft in dat verband gewezen op een arrest van het hof te ’s-Hertogenbosch, gepubliceerd onder LJN-nummer CA0715. Uit dit arrest kan worden opgemaakt dat kosten die gemaakt worden in opdracht van de politie in het kader van het opsporingsonderzoek naar de strafbare feiten, niet op individuele burgers afgewenteld kunnen worden in het kader van een civiele vordering in het strafproces. Deze kosten dienen ten laste te komen van de Staat en niet ten laste van een verdachte.

De rechtbank onderschrijft dit uitgangspunt. Zij heeft echter ook acht geslagen op het uitgangspunt dat een benadeelde partij kosten mag vorderen als rechtstreekse schade, indien deze noodzakelijk waren om het gepleegde feit aan het licht te brengen, zoals door de Hoge Raad bepaald in haar arrest van 22 april 2008 (gepubliceerd onder LJN-nummer BB7077).

Ook redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid en ter beperking van de schade komen voor vergoeding in aanmerking op basis van artikel 6:96, lid 2 BW. De door Enexis B.V. gevorderde posten netwerkkosten (welke niet verward dienen te worden met netmetingskosten, die wel gemaakt worden in het kader van het opsporingsonderzoek), uurtarief inspecteur en administratiekosten zijn voor de rechtbank kosten die deze benadeelde partij niet primair heeft gemaakt in het kader van haar samenwerking met de politie ten behoeve van de opsporing en bestrijding van hennepteelt, maar (hoofdzakelijk) om de omvang van de schade te kunnen bepalen die zij ten gevolge van het illegaal afnemen van energie heeft geleden. Deze kosten acht de rechtbank ook redelijk en redelijkerwijs noodzakelijk om de omvang van de schade vast te kunnen stellen. Derhalve hebben deze kosten te gelden als rechtstreeks gevolg van het bewezen verklaarde en de rechtbank zal deze posten eveneens toewijzen, te vermeerderen met de wettelijke rente.”

 

The post Geen vergoeding voor kosten gemaakt in opdracht voor politie appeared first on hennepadvocaat-hennepkwekerij.

]]>
https://hennepadvocaat-hennepkwekerij.nl/geen-vergoeding-voor-kosten-gemaakt-opdracht-voor-politie/feed/ 0